L'Anse-aux-Meadows-National-Historic-Site_Western┬®NewfoundlandLabradorTourism.jpg

Hurtigruten til Canada

Fra 2017 kan du seile med Hurtigrutens nye ekspedisjonsskip i vikingenes kjølvann til de første europeiske bosetningene og noen av de mektigste nasjonalparkene på det nordamerikanske kontinentet.

I Newfoundland og Labrador-provinsen blir det blant annet landinger med MS Spitsbergen i L'Anse aux Meadows. Det lille fiskeværet på UNESCOs verdensarvliste er stedet hvor norske Anne Stine og Helge Ingstad sammen med datteren Benedicte gjorde funn fra en vikingboplass i 1960.

- Det er mye som tyder på at det var her oppdagerpioneren Leiv Erikson gikk i land og kalte området for Vinland. De islandske sagaene Eirik Raudes saga og Grønlendings saga i Flateyjarbók vil være passende reiselitteratur, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Benedicte Ingstad (72) er i dag forsker og professor i medisinsk antropologi. Hun vil være med på utvalgte Hurtigruten-seilinger for å fortelle om oppdagelsen familien gjorde.

Den globale utforskerturismen er i sterkt vekst. Hurtigruten er en viktig drivkraft og er i dag verdensledende på bærekraftige og naturbaserte reiseopplevelser til sjøs.

- Med Canada på programmet ønsker vi å la folk få utløp for utforskertrangen sin i sporene til de aller første norske ekspedisjonspionerene, sier Skjeldam.

Etterspørselen etter kunnskapsreiser med aktive opplevelser har aldri vært større, i både Norge og utlandet, enn i dag. Derfor setter Hurtigruten sammen stadig nye seilingsruter hvor læring kombineres med unike ekskursjoner. På skipene og i land vil det være forelesninger fra eksperter på områder som historie, zoologi, botanikk og miljøvern. Erfarne ekspedisjonsteam vil følge gjestene på utfluktene til isolerte steder som ikke er tilgjengelige med annen transport enn med ekspedisjonsskip og gummibåter. 

- Vi tilbyr meningsfulle reiseopplevelser fra et flytende klasserom som bringer gjestene helt innpå den historien, naturen og kulturen de lærer om, sier Skjeldam.

Kanadiske polareventyr

Den arktiske delen av Canada byr på et rikt utbud av enestående opplevelser.

- Få om noen land i verden kan skilte med den samme spektakulære kombinasjonen av uberørt villmark og spennende historie som det Canada kan, sier Skjeldam. 

I den 9 700 kvadratkilometer store nasjonalparken Torngat Mountains National Park lever, jakter, fisker og høster inuitter. Der kan Hurtigrutens ekspedisjonsgjester se isbreer og det er mulig å møte på både isbjørner og den nordamerikanske villreinen caribou.

Fiskelandsbyen Red Bay er Canadas nyeste oppføring på UNESCOs verdensarvliste. Her er det mulig å bli bedre kjent med historien om den baskiske hvalfangsten som hadde sitt utgangspunkt i den lille øya Saddle Island.

Saint-Pierre og Miquelon er et lite stykke oversjøisk Frankrike nord i Canada. I denne eiendommelige byen er det stilige kafeer, moderne moteklær, fine viner og stramme oster som gjelder.

Det har vært sagt at Gros Morneis betyr like mye for geologien som Galapagosøyene betyr for biologien. Denne nasjonalparken har fjell som er like storslagne som de er uvanlige. The Tablelands er et 600 meter høyt platå hvor du kan du gå tur på eldgammel steingrunn som er tvunget opp fra jordens indre under platekollisjoner for millioner av år siden.

I vesterled

Hurtigrutens vikingtokt med det nye ekspedisjonsskipet MS Spitsbergen følger sporene av vikingene også på europasiden av Nord-Atlanteren.

Seilingen fra Bergen til Reykjavik på Island er lagt opp som en kjølig øyhopping hvor gjestene blant annet kan oppleve den tidlige hekkesesongen rundt fuglefjell. Reisen går til Shetlandsøyene, Orknøyene og Færøyene, og til havner som Lerwick, Kirkwall og Thorshavn. På veien inn til den islandske hovedstaden passerer ekspedisjonsskipet Vestmannaøyene og vulkanøya Surtsey.

Etter en seiling rundt sagaøya, krysser MS Spitsbergen Nord-Atlanteren på vei til Canada og provinshovedstaden St. John’s. Overseilingen går om sørspissen av Grønland og gården til Eirik Raude, Brattalid, som var Grønlands største høvdingsete i norrøn tid.

Seilingen tilbake til Norge har stopp på Baffin Island. Store deler av dette området er utforsket med Fram og kartlagt av Otto Sverdrup etter overvintring på nærliggende Ellesmere Island. Det forklarer norske stedsnavn som for eksempel Hoved Island («hovedøya»). 

FAKTA OM HURTIGRUTEN: Har snudd skuta

Etter mange år med underskudd, oppnådde «nye» Hurtigruten for første gang et positivt (normalisert) årsresultat i fjor. Resultatet for tredje kvartal i år er det sterkeste i Hurtigrutens historie.

- Makroøkonomiske forhold som svakere norsk krone og lavere oljepris er positivt for Hurtigruten, men det er en vesentlig forbedret underliggende drift som er drivende for den sterke resultatutviklingen. Dette gjør at vi er godt posisjonert for videre vekst, sier Skjeldam.

Mer enn åtte av ti kroner av Hurtigrutens topplinje kommer i dag fra reiselivsvirksomhet. Selskapet har nylig gjort mange grep for å forsterke posisjonen som verdensledende innen bærekraftig ekspedisjonsturisme til sjøs:

  • Hurtigruten har tredoblet aktiviteten i Antarktis og vil nå operere med to skip i farvannene rundt Den antarktiske halvøya. Det nye ekspedisjonsskipet MS Spitsbergen har en størrelse og manøvreringsegenskaper som gjør det mulig å komme enda tettere på naturopplevelsene.

  • Den nyetablerte bærekraftstiftelsen Hurtigruten Foundation skal bidra sterkt til å ta vare på den sårbare naturen og den unike kulturen i områdene hurtigruteskipene seiler på.  Den første ambassadør i stiftelsen er havrettsjuristen, ekstremsvømmeren og miljøforkjemperen Lewis Pugh – utnevnt av FN til Patron of the Oceans.

  • Hurtigruten har investert et tresifret millionbeløp på helt nytt miljø om bord på fire av skipene og på det nye MS Spitsbergen. Skipene får en røff og stilren interiørdesign med tydelig inspirasjon fra naturen.

  • Om bord på skipene serveres lokalpassasjerer og langveisfarende gjester kortreist mat. Scampi og ferdigpizza er kastet over ripa. Mer enn 35 lokalleverandører leverer råvarer og mat under konseptet Norway’s Coastal Kitchen.

  • De nye nettsidene til Hurtigruten inspirerer folk over hele verden til å velge aktive og meningsfulle reiser, uansett hvor de er og hvilken skjerm de er på.

For ytterligere informasjon - kontakt:

Øystein Knoph, PR-sjef
[email protected]
977 39 224